Aarding

Veiligheid voorop

Veiligheid voorop

Elektronica en apparaten rondom het gebouw moeten voorzien zijn van een aarde-aansluiting. Wanneer stroompunten niet (goed) geaard zijn kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het belangrijk dat je een goede aarding laat aanbrengen.

Hoe werkt aarding?

Een geaarde aansluiting zorgt ervoor dat er geen kortsluiting kan ontstaan en niemand wordt geëlektrocuteerd. De stroom die op het apparaat komt te staan wordt namelijk via de aardedraad naar de verdeler geleidt. Vanuit de verdeler of via een aardpin of via het net van de energiebeheerder wordt de stroom naar de aarde gebracht.

Verschillende aardingssystemen

Er zijn drie verschillende systemen om een gebouw te aarden:

  • TT-aardingssyteem: rechstreeks geaard door middel van aardelektrode.
  • TN-aardingsysteem: verbonden met de aarde via de geaarde beschermingsgeleider van het verdeelnet.
  • IT aardingssysteem: rechstreeks geaard door middel van aardelektrode, waarbij alle actieve delen ten opzichte van de aarde geïsoleerd zijn.

De eerste letter geeft de relatie tussen verdeelnet en de aarde. De tweede letter zegt wat over de relatie tussen de elektrische installatie en de aarde. BIJ het TN-systeem kan er eventueel een derde letter bijkomen. deze bepaalt de uitvoering van de nulleider en de beschermleiding.

S - De nulleider en de aardgeleider worden uitgevoerd als afzonderlijke geleiders.
C - Eén geleider vervult de functie van aardgeleider en nulleider

Testen van de aardlekschakelaars

Test je aarlekschakelaar tenminste twee keer per jaar door de testknop in te drukken. Bijvoorbeeld wanneer je de klok verzet.

Onze diensten en producten rondom elektra

Vriend in installatietechniek

Als “vriend in installatietechniek” bestaat Energa uit een team van 50 regionale vakspecialisten in de elektrotechnische totaaltechniek.

Wij adviseren, ontwerpen, installeren en onderhouden elektrotechnische installaties in de sectoren utiliteit, zorg, onderwijs & overheid en transport & logistiek.

Energa streeft naar maatwerk voor iedere klant, zodat er betrouwbare, duurzame en kostenefficiënte installaties worden gerealiseerd. Onze mensen zijn vakspecialisten die zich blijven ontwikkelen, zodat wij onze klanten voorzien van het beste advies.