een vriend in installatietechniek

Projecten

Bestaande school volledig gestript en weer opgebouwd

De Taalbrug is een school voor kinderen met een communicatieve beperking. Kentalis onderzoekt en behandelt kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis of gehoorproblemen. Deze twee organisaties kozen voor samenwerking en trokken samen in een bestaand schoolgebouw in Helmond. Dit gebouw is hiervoor volledig gestript (met uitzondering van de buitenschil) en opnieuw opgebouwd. Energa droeg zorg voor de elektrotechnische werkzaamheden. Opvallend hierbij was, dat het schoolgebouw volledig stekkerbaar opgeleverd is.

"We hebben in het nieuwe schoolgebouw Philips LED verlichting geïnstalleerd. Gekozen is voor de Powerbalance, toch wel het A-segment van de kantoorverlichting die Philips aanbiedt", vertelt Maarten Werson van Energa. "De complete verlichting en alle elektra is doorgekoppeld. Er zijn twee hoofdverdelers: één voor het Taalbrug gedeelte en één voor het Kentalis gedeelte. Daarnaast is een brandmeld- en inbraakinstallatie geïnstalleerd evenals een data-installatie."

Specifieke vereisten

"De school is er voor een specifieke groep kinderen die gebaat is bij zo min mogelijk prikkels. Om zoveel mogelijk rust in de school te creëren, zijn de lokalen en gangen daarom optimaal geluiddicht gemaakt. De kleurstelling is erg rustig (overwegend witte muren) en er is daglichtregeling: zodra er voldoende licht van buiten komt (aan raamzijdes) schakelt de intensiteit van het licht vanzelf terug."

100% stekkerbaar

"Dit is voor Energa een van de weinige projecten die we - gebruikmakend van het WINSTA-systeem van WAGO - volledig stekkerbaar opgeleverd hebben,. Je hebt hierdoor veel minder manuren nodig om de installatie te maken. De materialen die je ervoor nodig hebt zijn echter wel wat kostbaarder. Samen met klanten kunnen we altijd de balans opmaken en kijken wat in een specifiek geval de beste keuze is."

Aanbesteding en afronding

"We hebben in het verleden al in dienst van de gemeente Helmond gewerkt, die ook nu opdrachtgever was. Destijds betrof het de school Mondomijn. Omdat dat goed bevallen was werden we uitgenodigd weer in te schrijven op deze nieuwe aanbesteding. Dat hebben we gedaan en deze hebben we, dankzij onze scherpe prijsstelling, wederom gewonnen. Eind van dit jaar leveren we de laatste twee (extra) klaslokalen op."