een vriend in installatietechniek

Projecten

Markant gebouw blijft behouden voor Horst

In 2011 waren de laatste kerkdiensten in de Norbertuskerk in Horst. Begin 2013 is de kerk verkocht aan de gemeente en toen is goed gekeken naar een andere bestemming voor het opvallende gebouw. Gekozen is voor een onderwijsfunctie. Vanaf januari 2016 hebben de kinderen van de nieuwe basisschool 'De Twister' les in hun nieuwe onderkomen. Energa heeft bij dit project zorg gedragen voor ontwerp en realisatie van alle elektrische installaties.

 

"Het casco van de kerk is behouden, maar de binnenkant is volledig gestript", vertelt Roland van Soest, projectleider bij Energa. "Ook is er nog een stuk aangebouwd. Het gebouw zoals het er nu staat, biedt ruimte aan een breed educatief centrum en - in de nabije toekomst - ook aan een wijkgebouw. Wij hebben het datanetwerk (Cat 6a) aangelegd, alle ruimtes van bewegingsdetectie voorzien, de complete muziekinstallatie in de aula geïnstalleerd en de ontruimings- en inbraakbeveiliginginstallatie gerealiseerd."

Eyecatcher

"Energa heeft ook alle LED-verlichting aangelegd, met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Een gedeelte van deze verlichting is gekoppeld aan KNX (de standaard voor woning- en gebouwautomatisering, ook wel domotica genoemd). Hiermee kan de verlichting op afstand bediend en ingesteld worden, waaronder ook de aangelegde noodverlichting.

De hele voorgevel van het pand is uitgevoerd in glas in lood. Als dit glas in de avond aangestraald wordt door de nieuwe LED-verlichting, ziet dat er magnifiek uit. Een echte eyecatcher!"

Een goed functionerend bouwteam

"Bij dit ambitieuze project hebben we samengewerkt met Wijnen Bouw uit Horst (bouwkundig aannemer) en Van Tilburg Installatietechniek (werktuigbouwkundige installaties). De RO groep en Volantis hebben het hele bouwtraject begeleid. En ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat de samenwerking vlekkeloos is verlopen. Met name ook omdat we helemaal aan het begin van het traject veel voorbereid en besloten hebben in het bouwteam. Daar pluk je later in het traject de vruchten van. Scholengroep Dynamiek (waar basisschool De Twister deel van uitmaakt) is uitermate tevreden. Het ziet er dan ook naar uit dat we mogelijk in volgende projecten ook weer samen gaan werken. En dat is altijd goed nieuws", besluit Roland.