een vriend in installatietechniek

Projecten

Energa groeit uit tot expert in woon-zorgprojecten

Twaalf groepswoningen met een behandelcentrum, verdeeld over twee etages. De eerste bewoners van Vincentiushof in Venray konden dit najaar hun intrek nemen in het nieuwe complex van De Zorggroep. Energa was, samen met aannemer Smeets uit Maastricht en werktuigbouwkundig installateur Breman Maasland uit Haelen, verantwoordelijk voor de realisatie van Vincentiushof. Voor Energa was dit het vijfde woon-zorgproject op rij. En een omvangrijk zesde woon-zorgproject is alweer gestart...

"Als bouwteam hebben we ons, voorafgaande aan het project, gefocust op de vraag: hoe zorg je voor een optimale realisatie en exploitatie voor de komende 20 jaar, volledig uitgaande van het belang van de gebruiker en opdrachtgever? Zaken als gebruikersgemak, duurzaamheid en de mogelijkheid tot het integreren van nieuwe technieken in de toekomst staan dan centraal. Omdat we hier goed over nagedacht hadden, mochten wij aan de slag met het project", vertelt Roland van Soest, projectleider bij Energa. "In een BIM-omgeving hebben we alles ge├źngineerd en vervolgens hebben we ook alle elektrotechnische werkzaamheden uitgevoerd."

Realisatie versus exploitatie 
"Een mooi voorbeeld van denken in exploitatie betrof de nutsaansluitingen. Als we voor aparte nutsaansluitingen gekozen hadden voor iedere groepswoning, waren we in de bouwfase goedkoper uit geweest. Maar in de exploitatiefase kom je dan qua kosten veel ongunstiger uit. De keuze is daarom gevallen op centrale energievoorziening."

Open communicatie cruciaal
"Het denken vanuit de gebruiker stond voorop bij het hele bouwteam. Maar dan moet je wel open communiceren, goed met elkaar samenwerken en meedenken met andere disciplines. Want een aangepast voorstel voor de uitvoering - ten gunste van de gebruiker! - kan grote gevolgen hebben voor de planning. In de LEAN-sessies die we samen bijgewoond hebben, hebben we elkaar goed leren kennen. En dat heeft zich in het hele project zeker uitbetaald."

Nieuwe technologie
"Het geïnstalleerde toegangscontrolesysteem kan op afstand softwarematig beheerd worden. Met MIFARE kaarten wordt de toegang tot bepaalde gebouwen en ruimtes optimaal op individueel niveau geregeld. Ideaal voor de medewerkers en de gebruikers", besluit Roland.