een vriend in installatietechniek

Projecten

Opvallende kantoorunits in voormalig Floriadegebouw

Tijdens de Floriade 2012 in Venlo trok het opvallende glazen gebouw (dat doet denken aan een tuinkas) vele bezoekers. Het is nu getransformeerd tot een onderzoeks- en innovatiecentrum waarin diverse bedrijven gevestigd zijn die een link hebben met 'groen' en duurzame innovaties. Het gebouw zelf is helemaal energieneutraal, mede dankzij de gebruikmaking van zonne-energie.

"Het grote glazen gebouw is aan de voorzijde maar liefst 21m hoog en aan de achterzijde 8m. Hierin zijn 28 houten boxen gerealiseerd van 7,2m x 3,3m x 3m die als kantoorunits dienst doen", vertelt Maarten Werson, projectleider bij Energa. "We hebben voor deze boxen de complete elektrotechnische installaties verzorgd: de data(bekabeling), de LED-verlichting en de elektra. Om de units goed te kunnen voeden hebben we 3 stuks spanningsrails van 45m lang aangelegd. We takken daarvan de stroom af voor de boxen."

Constructie maakte het werken lastig

"De boxen bestaan uit een stalen frame dat met hout omkleed is. Het ziet er fantastisch uit maar voor ons als elektrotechnici was het best lastig werken. Want hoe krijg je daarin je installaties weggewerkt? "Samen met ingenieursadviesbureau Volantis (dat gevestigd is in Villa Flora) zijn we tot een oplossing gekomen. We hebben gaten gemaakt in de houten constructie. Vervolgens hebben we de leidingen van boven naar beneden gelegd en weggewerkt in vloerpotten met daarin de wandcontactdozen en de data aansluitpunten. De huidige boxen zijn eind maart compleet opgeleverd. Er zijn al diverse bedrijven die zich in Villa Flora gevestigd hebben."

Toekomstplannen

"Omdat er zoveel ruimte is in dit glazen gebouw worden er waarschijnlijk ook nog extra boxen op de bestaande boxen gebouwd. Daarbij moeten we dan goed kijken waar de technische ruimte (voor het leidingwerk voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties) komt te liggen. Die ligt nu namelijk bovenop de bestaande boxen. Daarnaast gaan we ook nog vier extra boxen maken die 4,5m hoog worden. Deze krijgen dan een horecafunctie. Je kunt Villa Flora met geen enkel ander kantoorgebouw vergelijken. Het is echt een heel gaaf gebouw geworden", besluit Maarten.