een vriend in installatietechniek

Nieuws

Uitfasering halogeenlamp: over op ledverlichting

De Europese Unie stelt afgelopen jaren steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van verlichting. Het geleidelijk uitfaseren van inefficiënte en energieverslindende lichtproducten loopt dus al een aantal jaar. Vanaf 1 september 2018 wordt hier een nieuwe fasering aan toegevoegd en mogen inefficiënte, niet-gerichte halogeenlampen niet meer op de consumentenmarkt worden gebracht.

Massaal over op led 

Het moment is op 1 september dus echt aangebroken. De verwachting is dat de uitfasering van halogeen niet of nauwelijks tot problemen leiden. Led-verlichting is tegenwoordig al volop beschikbaar voor vrijwel alle toepassingen en de ontwikkelingen gaan nog altijd door. Led is energiezuinig, de kleurweergave is – zeker voor standaardtoepassingen – goed en in de praktijk is de verlichtingssector voor het grootste deel al op led overgeschakeld..Als het om verlichting gaat, zijn mensen zijn heel gevoelig voor sfeer. Er zijn nu warme kleuren led op de markt. Ook een product als de led filament lamp met ‘gloeidraden’ zoals de ouderwetse gloeilamp voorziet in een behoefte, het geeft een nostalgisch en sfeervol effect.

Retrofit 

In veel gevallen kunnen halogeen lampen één op één vervangen worden door ledlampen. De oude halogeen fitting wordt dan hergebruikt; een prima en milieubewuste oplossing als het armatuur nog goed is. Dit fenomeen heet retrofitten. Veel fabrikanten ontwikkelden in de afgelopen jaren ledlampen met dat doel als uitgangspunt. Soms is er dan geen enkele aanpassing nodig, zoals bij de bekende halogeenspots met GU10 bajonetfitting waar een GU10 ledlamp in past. In halogeenspots met een MR16-fitting (twee pinnetjes) passen MR16 ledlampjes, maar dan moet wel de transformator die de 220 volt omzet in 12 volt worden vervangen door een led transformator. Er zijn ook speciale led tl-buizen. Ze functioneren direct in een armatuur met starters. Bij een armatuur zonder starters is er een kleine aanpassing nodig. 

Led armaturen 

Toch volstaat retrofitten niet altijd. In situaties waar extreme eisen aan het licht en de lichtbeleving worden gesteld, zoals in musea en op bepaalde retail-locaties. Dan is halogeen door de hoge mate van kleurweergave en kleurstabiliteit moeilijk te overtreffen. Retrofit is dan geen optie, maar er zijn tegenwoordig zeker led armaturen met geïntegreerde ledlampen van zeer hoge kwaliteit verkrijgbaar, die in dit soort specifieke situaties wel voldoen. Installateurs die een verlichtingsplan maken, doen er goed aan om niet alleen uit te gaan van cijfers, maar ook de kleur- en lichtbeleving heel goed uit te vragen bij de opdrachtgever en dat mee te nemen. Afhankelijk daarvan kan voor retrofit worden gekozen of juist voor de – dan weloverwogen – investering in nieuwe led armaturen.

Energa adviseert u graag over de mogelijkheden.