Energie-investeringsaftrek

Dubbel voordeel met EIA

Dubbel voordeel met EIA

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in duurzame energie, zoals zonnepanelen of ledverlichting. Wanneer je gebruik maakt van EIA profiteer je als ondernemer dubbel voordeel; je energiekosten gaan omlaag en je betaalt minder belasting.

De EIA in 2021

Met de EIA kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst - bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapbelasting. EIA levert je gemiddeld 11,25% voordeel op.
Het budget voor EIA in 2021 is 149 miljoen euro. Je melding moet binnen drie maanden nadat je de investeringsverplichting aangaat bij het RVO binnen zijn.

Zonnepanelen

Om voor de EIA in aanmerking te komen dient het vermogen van de zonnepanelen bij kleinverbruikeraansluitingen tot en met 3x80A minimaal 15kWp te bedragen. Vaak gaat het om circa 40 panelen.

LED-verlichtingssysteem

In aanmerking komen armaturen met een levensduurcriteria van L90B50 of hoger (50.000 uur bij 25 graden Celsius). Dit moet gemeten worden door geaccrediteerde instelling. Het maximale investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 1000,- per armatuur. Uitwisselbare LED-lichtbronnen, zoals ledbuizen, zijn uitgesloten.

Besparingsysteem voor verlichting

In aanmerking komen licht- en bewegingssensoren die het energieverbruik van verlichting verminderen bij bestaande bedrijfsgebouwen door middel van een regelinstallatie. Deze schakelt automatisch, afhankelijk van de daglichtintensiteit of automatische aan-of aanwezigheidsdetectie. Het maximale investeringsbedrag is €150,- per externe licht- of bewegingssensor en € 50,- per in een verlichtingsarmatuur geïntegreerd lichtbesturingscomponent.

Onze diensten en producten rondom elektra

Vriend in installatietechniek

Als "vriend in installatietechniek" bestaat Energa uit een team van 50 regionale vakspecialisten in de elektrotechnische totaaltechniek.

Wij adviseren, ontwerpen, installeren en onderhouden elektrotechnische installaties in de sectoren utiliteit, zorg, onderwijs & overheid en transport & logistiek.

Energa streeft naar maatwerk voor iedere klant, zodat er betrouwbare, duurzame en kostenefficiënte installaties worden gerealiseerd. Onze mensen zijn vakspecialisten die zich blijven ontwikkelen, zodat wij onze klanten voorzien van het beste advies.