Overspanningsbeveiliging
Volgens NPR8110:2014
Volgens NPR8110:2014
Blikseminslag en overspanning kunnen ernstige gevolgen hebben voor een elektrische installatie. Met name elektrotechnische apparatuur, zoals computers en communicatie apparatuur, maar ook huishoudelijke apparaten zijn gevoelig voor overspanning. Behalve schade aan de apparatuur is in het bedrijfsleven het ontstaan van gevolgschade door het uitvallen van bedrijfsprocessen of bewaking minstens zo belangrijk.

Bliksembeveiliging
Niet alleen een directe blikseminslag of een blikseminslag in de omgeving kan tot overspanning in uw installatie leiden. Ook schakelacties in het voedende net, aanloopstromen van motoren en netvervuiling kunnen een oorzaak zijn van een overspanning. Daarom bestaat overspanningsbeveiliging uit meer onderdelen dan een daknet met afleiders.
Overspanning
Overspanning is een korte, hoge spanningspiek. Een te hoge spanningspiek is schadelijk voor de installatie en de daarop aangesloten apparatuur.
Potentiaalvereffening
Om het overspanningsprobleem tot een minimum te beperken zijn diverse technische mogelijkheden beschikbaar. De belangrijkste mogelijkheid is potentiaalvereffening. Potentiaalvereffening draagt bij aan het afvloeien van bliksem- en inductiestromen. Belangrijk is dat zowel de delen met en zonder spanning worden aangesloten op de potentiaalvereffening.
Overspanningsbeveiling
Actieve geleiders moeten via een overspanningsbeveiliging worden aangesloten op de potentiaalvereffening. De keuze van overspanningsbeveiligingen en de plaats waar deze moet worden ingezet is afhankelijk van het niveau waartegen moet worden beveiligd. Ook is het belangrijk bij het bepalen van het type overspanningsbeveiliging dat de restspanning achter de afleider afgestemd is op de gevoeligheid van de installatie en de aangesloten apparatuur op dat punt van de installatie.
zijn diverse technische mogelijkheden beschikbaar. De belangrijkste mogelijkheid is potentiaalvereffening. Potentiaalvereffening draagt bij aan het afvloeien van bliksem- en inductiestromen. Belangrijk is dat zowel de delen met en zonder spanning worden aangesloten op de potentiaalvereffening.
Type 1 (grof)
Type 1 beveiliging moet in de buurt van van een uitwendige blikseminstallatie op LPZ (lightning protection zone) 0-1 worden geplaatst. Dit is doorgaans de hoofdverdeler waarbij de stoothoudspanningvan 4KV niet overschreden mag worden.
Type 2 (midden)
Type 3 (fijn)

energa is uw
Vriend in installatietechniek
Als “vriend in installatietechniek” bestaat Energa uit een team van 50 regionale vakspecialisten in de elektrotechnische totaaltechniek.
Wij adviseren, ontwerpen, installeren en onderhouden elektrotechnische installaties in de sectoren utiliteit, zorg, onderwijs & overheid en transport & logistiek.
Energa streeft naar maatwerk voor iedere klant, zodat er betrouwbare, duurzame en kostenefficiënte installaties worden gerealiseerd. Onze mensen zijn vakspecialisten die zich blijven ontwikkelen, zodat wij onze klanten voorzien van het beste advies.